Wijnactie 2021

Bedankt voor het steunen van de Wijnactie 2021 van de Tafelronde 147! Hieronder leest U interessante informatie over de wijn die U heeft ontvangen.

Cantine Due Palme Negroamaro del Salento Domiziano Collezione Privata

De Domiziano Collezione Privata komt voort uit het succes van de Domiziano Negroamaro, de veelvuldig bejubelde volle rode wijn uit Salento in Apulië. De beste druiven werden apart gehouden en vergist. Deze wijn heeft meer smaakdikte en concentratie en rijpt bovendien 7 maanden in kleine eikenhouten fusten van Franse origine. Deze kostbare rijping geeft een luxe smaak aan de Collezione Privata en zet de wijn op een flink hoger niveau. Na de botteling volgt nog een rijping van een paar maanden in de fles waarna de wijn wordt geëxporteerd. Direct na openen toont de wijn zich al optimaal, met een warme, volle smaakinzet en de zo herkenbare tonen van het luxe Franse eikenhout. 

Prachtige, volrode wijn. In de geur aroma’s van rijp donker fruit, kruidigheid en luxe eikenhout. De smaak zet vol en zijdezacht in en heeft een lange finale. Combineert goed met kruidige gerechten zoals stoofschotels maar is ook als begeleider van een stukje kaas of worst heel geschikt.

Pontificis Pays d’Oc Chardonnay-Viognier

Voor de eigenaren en oenologen van Bourgognedomein Edouard Delaunay is het een uitdaging om een Bourgognestijl te maken in het zuiden van Frankrijk. Met name Laurent Delaunay is specialist in het vinden van wijngaarden die de druif een karakteristieke expressie geven.Voor de witte Pontificis wit selecteerde hij koele, hooggelegen wijngaarden waar de chardonnay- en viognierdruiven optimaal kunnen rijpen. Na de gisting volgt een klassieke rijping in kleine eikenhouten fusten. Deze Pontificis is een wijn met geur- en smaakkenmerken van zowel witte Rhône als klassieke witte Bourgogne. Een originele combinatie die maakt dat de wijn culinair breed inzetbaar is. 

Elegante stijl dankzij chardonnay én viognier. Prima bij vele gerechten met vis of kip, maar ook heerlijk buiten de maaltijd om. 

Cantine Due Palme Negroamaro del Salento Domiziano Collezione Privata

Waar veel Primitivo’s nogal zoet en overrijp van smaak zijn, bevelen we u de verfijnde Sangaetano uit de provincie Taranto graag aan. Met zijn zuivere, rijpe fruittonen en een heerlijke doordrinkbaarheid is deze volle, zachte rode wijn van Cantine Due Palme een schoolvoorbeeld van hoge kwaliteit Primitivo uit Manduria. Manduria geldt, met haar kenmerkende rode bodem, onbetwist als het beste herkomstgebied voor deze bijzondere blauwe druif. De primitivodruiven worden vroeg in het seizoen en met de hand geplukt. Dit om overrijpe tonen te voorkomen en frisheid te behouden. Na de gisting volgt een rijping van ongeveer 6 maanden in kleine fusten van Amerikaans eiken, wat zorgt voor complexiteit en luxe eikenaroma’s. Zonder enige twijfel is de Sangaetano een bijzonder fraaie, onderscheidende rode wijn die je heel goed zo kunt drinken, maar die ook prima smaakt bij tal van gerechten.

Volrood van kleur, intens en rijk van geur, met kruidige, jam-achtige en vanilletonen. De smaak is rond, zacht en vol, met milde, evenwichtige tannine en een aanhoudende aromatische afdronk. smaakvolle rode wijn. Prima bij gegrild vlees of wild, maar ook heerlijk bij een gerijpte kaas na de maaltijd.

Monte del Frà Custoza Superiore Cà del Magro, Italië

Voor het tiende jaar op rij de hoogste waardering krijgen in de Gambero Rosso, dat is werkelijk ongeëvenaard. Dat zegt veel over de wijn en misschien nog wel meer over Marica Bonomo en haar team. Deze witte Custoza wijn is dan ook wel bijzonder en nodigt snel uit voor een genietmoment. Het lijstje wijngaarden van het huis leest als een streekroman. Een ervan is een perceel van vijftien hectare met de naam Monte del Frà. Deze wijngaard is al eeuwenoud en ligt om het ‘hoofdkantoor’ van het bedrijf in Custoza heen: een prachtig plaatje. Er staan volbloed-Italiaanse druivenrassen als fernanda, garganega, trebbiano toscano en trebbianello. ‘We willen werken aan het behoud van onze eigen rassen’, zegt Marica. Zoals vele mooie witte wijnen is ook deze op zijn best na rijping in de fles. Volgens ons is de Cà del Magro momenteel een van de meest koopwaardige witte topwijnen op de markt. Hij heeft alle kenmerken van goede Veneto: verfijning, rijpheid, een evenwichtige smaakstructuur en bewaarpotentieel.

De wijn is samengesteld uit onder meer garganega, cortese en chardonnay druiven en rijpt vier maanden in eikenhouten vaten. Krachtig maar delicaat aroma van onder meer geel fruit en lichte anijstonen. De smaak zet vol, romig en aromatisch in en eindigt evenwichtig en rond. Mooi en karaktervol!